06102023Cts
Last updateCu, 12 May 2023 8pm

Salako’dan Parazite, zengin fakir kavgasının sinemaya yansıması

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin

Son günlerin popüler filmi parazit, adeta zenginler için gizli bir korku filmi gibi. Modern zamanlarda zenginlerin birçoğunda var olan komünizm korkusunun post-modern (modern ile post-modern arasındaki farkın tam olarak açığa çıktığı ilk yeri keşfetme şerefine de nail olduk sanırım) hali. Modern zamanlarda işçi sınıfının iktidarı ele geçireceği ve burjuvaziyi çalıştıracağı korkusu hakimdi. Post-modern çağ bunun bir yanılsama olduğunu gösterdi. İşçi sınıfının kurduğu Sovyet devleti işsizler tarafından yerle bir edildi. İşsizlerin yıkıcılığı işçi sınıfınınkinden daha güçlü anlaşılan ve anlaşılan Marks’ın iddia ettiği gibi herkes işçi sınıfının saflarında buluşmuyor. Yine de tehlikeli adamlar şu fakirler, komünist değilseler bile gaspçılar post-modern çağda.

İlk bakışta çok benzer gelmese de Atıf Yılmaz’ın yönettiği Sadık Şendil ve Ertem Eğilmez tarafından kaleme alınan Kemal Sunal’ın ilk kez başrol oynadığı ölümsüz film Salako bu anlamda post-modern çağın ön sinema eserlerinden biri olarak ele alınabilir. Sanırım Türk sinemasının hakkı verilmemiş filmlerinden biridir Salako. Kara komedi gibi ama maalesef kara komediden öte oldukça rahatsız edici "gerçek" sosyolojik öğeleri olan bir film.

Düşlerin efendisi-Quills

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil


Marquis De Sade’ın yaşam öyküsünü anlatan film, Oscarlı Kate Winslet, Geoffrey Rush ve Michael Caine ile birlikte tam manasında dönem filmi olmuş. Geoffrey Rush'ın hayat verdiği Marquis De Sade bize kim olduğumuzu hatırlatıyor. Filmin açılış sahnesinde giyotine götürülen kızın cellat ile olan ilişkisini, sex ilişkisi gibi yansıtan sahne Stockholm sendromunu oldukça iyi ifade etmiş. Düşlerin efendisi-Quills filmi Marquis De Sade’nin yaşamını anlatıyor gibi görünse de sadizmin ne demek olduğunu bize hatırlatıyor. Bazen kimin daha “sadist” olduğunu sorgulatan Düşlerin efendisi-Quills filmi, Marquis De Sade’nin felsefesini anlatması bakımından oldukça başarılı.

Cem yılmaz iftarlık gazoz filmi

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin

Cem Yılmaz’ın oynadığı her eseri zevkle izlerim. Kendisi mahallemizde yaşadığı için eskiden beri takipte ederim. Benden yaşça çok büyük olduğu için muhabbetim yoktu kendisiyle ama olması güzel olurdu. İftarlık gazoz filmini izlediğimde Cem Yılmaz’ın sanatını neden bu kadar çok sevdiğimi bir kez daha anladım. Cem yılmaz gerçek anlamda bir sanatçı. İftarlık gazoz filmi için demiyorum bunu, diğer tüm gösterilerinde de sosyolog titizliğinde gözlerine şahit olabiliyoruz.

Cem Yılmaz derinliği olan bir komedyen ve iftarlık gazoz filminde yer alması da ayrıca taktire şayan. İftarlık gazoz filminde oynamasaydı takdir etmeyecek miydik? Elbette edecektim.

İftarlık gazoz filmi her ne kadar seksenleri anlatıyor olsa bile olaylara ve sonuç kısmına baktığımızda 96 yılındaki büyük devrimci direnişi anlattığı aşikâr. Çünkü 12 Eylül döneminde ile 80’li yılların içinde ölüm oruçları nihayetine varmadı. Yani sonuç alıcı biçimde taleplerin kabul edildiği devrimci ölüm orucu eylemi söz konusu olmadı. Amed zindanında kemallerin öldüğü eylem hariç. Türkiye cezaevlerinde devrimci arkadaşların en sonuç alıcı eylemi 96 yılındaki ölüm oruçlarıydı. Tahminimce iftarlık gazoz filmi de 96 yılını anlatıyor. Ama o dönemin iktidarı hala devam ettiği için sanki 12 eylülle hesaplaşma gibi vermeyi doğru bulmuş yapımcılar. Kesinlikle yadırgamıyorum.

Yılmaz Erdoğan’ın ekşimiş elmaları

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin

Yılmaz Erdoğan kendisini uzun zamandır makul Kürt vatandaş olarak pazarlama çabası içinde. Son filmi ekşi elmalar gerçek kimliğini ortaya koyması açısından Yılmaz Erdoğan’ı güzel anlatan bir film. Tabi başka denemeleri oldu ama hiçbiri Makul Kürtlüğü pazarlamaya çalıştığı filmleri kadar tutmadı. Herkesin Yılmaz Erdoğan’dan beklentisi var, "Ekşi elmalardan, üzümün sapından, armudun çöpünden" bahsedeceği filmler yapması. Ama Yılmaz Erdoğan ısrarla ekşi konulara değinip kimliğini netleştirmek istiyor. Yılmaz Erdoğan açık dille Ekşi elmalar filminde şunu diyor; “Kürtler devlete isyan etmezden önce bizim hayatımız çok iyiydi. Ama ancak bugünü düşüne bilen bu köylüler bir çuval inciri ziyan etti.”


Aslında Yılmaz Erdoğan’ın bir haklılık payı var. Ekşi elmalar filminde anlattığı gibi Son Kürt isyanı başlamazdan önce devlete bağlılığını bildiren makul Kürt ağalarının elinden tutuyordu devlet. En nihayetinde Marstan belediye başkanı getiremeyeceklerinden, belediye başkanı bölgeden bir ağa oluyordu. İşte son Kürt isyanı belediye başkanlığı koltuğuyla birlikte Yılmaz Erdoğan’ın teyzelerinin mürüvvetini de engellemiş anlaşılan. Ekşi elmalar filminde ya evde kalıyordu kızlar ya da saçma kocalara varıyorlardı. Tabi Yılmaz Erdoğan’ın üzüldüğü konu teyzelerinin mürüvveti değil. O Hakkâri’de ağa olmak varken Antalya’da 3 göz evde oturmanın verdiği kin ve nefretle yazıyordu. Biliyoruz ki orijinal hikâye Ankara’da geçiyor. Yaratıcılık bu ya şehir değiştirmeyi uygun görmüş.

İnternette tanışan son çift oyunu

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin

İnternette tanışan son çift oyunu Torium sahne oynandı. İzlemeye gittiğimiz İnternette tanışan son çift oyunu için sahne uygundu. Akasya Aslıtürkmen ve İlker Yiğen’in oynadığı sahnelenmeye değip değmeyeceği konusunda kuşkulara sebep veren bir oyundu benim için.  İki kişilik oyunların genel sıkıntılarının yansıra İnternette tanışan son çift oyununun oyuncuların performansı da çok iyi değildi. İnternette tanışan son çift oyunu her şeyden çok senaryo olarak sığ kalmıştı. Erkeğe kadınlık, kadına erkeklik biçmesi dışında çelişki yaratmak ve bunu kullanmak adına hiçbir şey görmedim. Senaryonun sıkıntıları daha büyük yer kaplayacak bu yazıda. İnternette tanışan son çift oyunu her şeye rağmen izlenebilir.

İnternette tanışan son çift oyunu adından da anlaşılacağı üzerine internette tanışan çiftin gerçek hayatta buluşmasını konu alıyor. Kadın karakter evlenip boşanmış onlarca ilişki yaşamış ama dikiş tutturamamış psikopat karakter. Erkek karakterde tam tersi naif ve hayatına henüz hiç kimse girmemiş bir hacker. Sanal alemin “istediğin kişi ol” mottosuna uygun şekilde ikisi de kendini farklı tanıtmış şahıslar. Ne var ki gündelik yaşamın içerisinde kadın erkek ilişkilerini skor gibi ele almak yerine başka çelişkiler üzerine kurmak mümkünken, “benim bu kadar sevgilim oldu” gibi sıradan muhabbetler üzerinden yürütmesi ilk karşımıza çıkan başarısızlığı internette tanışan son çift oyununun.

Ragnarok; naifliğin diziye gelememiş hali.

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin

Şu son günlerde mottoya dönüşen bir söz dolanıyor sosyal medyada “coğrafya kader olmamalı” diye. Eğer diyalektik akıl yürütmedeki en önemli rehberse coğrafya kader olmak zorunda. Çünkü çelişkinin kaynağı içsel bir şey olmalı. Coğrafya içsel bir olgudur ve bu yüzden kaderimizdir.

İskandinavya da Rus olmak vardı bir de. ( O Naifliğe fazla değil mi Rusluk?) İskandinav ülkeleri hep ilginç gelmiştir bana. Geçenlerde sosyal medyada sormuşum “hiç İskandinav şair olabilir mi?” diye.  Bir dostum da İsveç şiir antolojisi yollamış elime yeni geçti. Ama ne antoloji, ama ne şiirler okuyacağım bir iki tane size. Bakın nasıl utandırdı beni bu şiirler.

 

Netflix Atiye Dizisi

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin

Atiye’nin suçu ne?


Atiye dizisi baya büyük pazarlama ile Netflix portalında yayınlandı. Açıkçası benim için 7 saatlik hayal kırıklığından ibaret Netflix Atiye dizisi . Beren Saat’in canlandırdığı Atiye karakteri tam olarak nedendir bilmiyorum bana 7 saat boyunca hep uzaylı zekiyeyi hatırlattı. Biraz bu ülkenin dizi filmciliği basite aldığını düşünüyorum. Yani dizi süresi 2 saat olmuş, 55 dakika olmuş çok fark etmiyor anlaşılan. Son günlerde diziler üzerine yürüyen kavgalarımız var Çernobil gibi, netflix Atiye dizisi yeni kavgamızın sebebimiz olacağı kesin. Siyaset yapmaya korktuğumuzdan, birazda böyle kapışıyoruz. Zararı olmadığını düşünüyorum. Netflix Atiye dizisi ilk kavgamız değil Netflix dizisi üzerine, sanırım kavgalara son verecek dizi de değil Atiye. Dizi boyunca Atiye kilit noktada olunca insanın aklına şu soru geliyor: Atiye’nin suçu ne?

Netflix Atiye dizisi değerlendirmemizi ilk bölümünden başlayarak ele alalım. Atiye resim sergisi açmış, sadece sembolünü çizip çizip duruyor. Hani Atiye dizisinde koskoca ressam olmuşsun birde netflix için resam olmuşsun iki manzara çiz, sembolü koy aralara değil mi? Yok, sadece sembol çiziyor Atiye. Eyvallah sembol çizsin Atiye amma ve lakin yani sergi böyle olmaz ki be kardeşim. Kompozisyon bütünlüğü sandığın şey değil. Ve kimsenin ilk sergisi de böyle cafcaflı olmuyor maalesef. Daha başlangıçta falso veriyor Atiye dizisi. Fasonun sebebi atiye dizisi mi yoksa netflix yapımcıları mı anlamak zor. Sonra yaşlı Teyze Atiye’yi taciz etmeye başlıyor, Atiye peşine düştükçe teyze kaçıyor. Yani derdini ilk seferde anlatmamasının sebebi nedir anlamış değilim. Hani yabancı dizilerde seyirciyi alıştırmak için öcünün gelmesi zaman alır ya öyle mi yapmak istemişler diye düşündüm ama Atiye dizisindeki gizemli teyze adeta Atiye’yi delirtmek için and içmiş gibiydi. Gerek yok böyle şeylere.

Jet sosyete

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil

Jet sosyete dizisi birçok bakımdan alışık olduğumuzun dışında. En başta neredeyse reklamsız olarak izleyebildiğimiz en nadide dizilerin başında geliyor jet sosyete dizisi. Sanırım en çok jet sosyete gibi komedi dizisine ihtiyacımız vardı. Sürekli ajitasyondan, ağlamalı kusmalı mafya filmlerinden sıdkımız sıyrılmıştı. Tam zamanında yetişti jet sosyete dizisi. Dizinin Pazar günleri için müthiş bir aktivite olduğunu söyleyebiliriz. Çok başarılı karakterler şöyle dursun jet sosyete dizisinde birçok açıdan toplumsal eleştiri bulmamızda mümkün. Gülse Birsel’in kaleminden çıkan jet sosyete dizisinin oyuncu kadrosu da oldukça başarılı. Sanırım jet sosyete dizinin neredeyse tüm kadrosu da Gürse Birsel tarafından seçilmiş.

Bingo sites http://gbetting.co.uk/bingo with sign up bonuses