Alman tarih okul
iktisat tarihsel okul Almanca konuşulan sosyal bilim okulu 1850 1950 süreye bir yüzyılı aşkın süredir.
Bunu yaparken, kendini değer teorisi veya ilgilenilenin doğası gibi ekonominin birçok alt sorununa adadı , ancak özellikle ortaya çıkan sosyal sorun , yani sanayileşme sırasında geniş bölümlerin fakirleşmesi gibi pratik problemlerle ilgileniyor . Temsilcileri pratik bilim uygulamalarına ve zamanlarının güncel sorunlarına çözümler göstermeye çalıştı. Dogma tarihi açısından, klasik öğretimi eleştirmede özellikle başarılı olmuştur ve kesinlikle modern kurumsal ekonominin doğrudan öncüsü olarak görülebilir.diyoruz. Buna ek olarak, akademik dünyada iki zenginleştirici tartışmaya yol açmıştır: tümevarımsal ve tümdengelimsel araştırmanın gerekliliği ve doğurganlığının tartışıldığı ulusal ekonominin metodolojik anlaşmazlığı ve normatif ekonominin nasıl olabileceği ve olabileceği sorusundaki anlaşmazlık .
Öğretim (genel bakış)
Tarihi okul hipotezlerini gerçekte tutturmaya çalışır . Bunu yapmak için, ampirik araştırmalar yoluyla kendi çalışmalarını yedeklemek ya da tarihsel bilimden elde edilen bulgulardan yararlanmak gerekiyordu. Bu şekilde çalışılan tüm kalkınma kanunları, uzay ve zaman içindeki bağlamlarına bağlı olduğundan, evrensel olarak uygulanabilir değildirler, ancak mekansal veya zamansal mesafelerine rağmen benzer olan geliştirme aşamalarını çözmek mümkündür. Orada, gelişmelerin de benzer olacağı varsayılmaktadır.
Bu fikirler, bireyci, faydacı ve deterministik klasiklere taban tabana zıttır.
Özetle, tüm temsilciler için aynı olan temel görüşün, tüm yaşam süreçlerini tarihsel olaylar olarak anlamak olduğu söylenebilir. İnsanlar sadece gelmektedir kendi çıkarını hareket ederler üzere motive değil, aynı zamanda diğer kültürel faktörleri. Gibi kültür değişiklikler ve politik ekonomi insanlarla ilgilenir, onlar da sadece olabilir sosyal bilimler onlar hamile vardı klasikleri daha değil, bir doğa bilimi olmak. Amaç doğal yasaları yakalamak değil, ampirik olarak geçerli ifadelere ulaşmak için tarihsel verileri sistematikleştirmek ve yaygınlaştırmaktır.
Max Weber yaptığı 1903 1906 için katlanılan metodolojik denemesinde eleştirdi Roscher ve Knies ve tarihsel ekonomi mantıksal sorunlar (karşı o bilimsel kavram oluşumunda yapar belli temel mantıksal ve metodolojik problemler ihmal emanatistische mantık şu, Hegel ) ve boşanmaktan Hukuk ve gerçeklik bilimleri büyük ölçüde Baden Neo-Kantianism'in hazırlık çalışmalarına dayanmaktadır ( Heinrich Rickert , Wilhelm Windelband , Emil Lask ).
Teori tarihi ve gelişimi
haberci
Friedrich List ve Adam Müller von Nitterdorf , Tarih Okulunun Klasik Ulusal Ekonomisine yönelik eleştirilerini hazırladılar . Evrensel ekonomik yasaların olmayacağına inanıyorlardı. Örneğin; B. Bir ekonominin gelişme durumu. [1]
Eski Tarih Okulu
Ana temsilci:
- Wilhelm GF Roscher (1817-1894)
- Bruno Hildebrand (1812-1878)
- Karl GA Knies (1821-1898)
Eski tarihi okul her şeyden önce klasiği reddettiğinde hemfikirdir. Doğal yasaları, yani uzaydan ve zamandan bağımsız yasaları formüle etme iddiaları çok şüpheci bir şekilde görülmektedir. Özellikle, "ideal" ekonomi fikrini çok sayıda ideal ve insan davranışının çeşitliliği ile karşılaştırır - bu nedenle ulusal ekonomi doğal bir bilim değil, sosyal bir bilimdir .
Roscher - bu okulun ana temsilcisi olarak - bireysel dönemlerin ve coğrafi alanların ekonomik koşullarını ve fikirlerini araştırmak istiyor. Bundan, kalkınma yasalarının ampirik değerlendirme ile elde edilebileceğini umuyor. Bunlar kendi başına tahmin için uygun olmasalar da, mevcut gelişmeleri daha iyi anlamaya yardımcı olabilirler. Hildebrand, ekonomiyi genel bir kültürel teorinin çekirdeği olarak bile ilan eder ( sosyoloji henüz ayrı bir bilimsel disiplin olarak kurulmamıştır).
Araştırması sonucunda, sadece belediye zanaat işletmelerinin geliştirilmesinden tüm ekonomik sektörlerin ortaya çıkmasına kadar çok sayıda ayrıntılı çalışma geliştirmedi. Aynı zamanda, ulusal ekonomideki tarihi değişimleri etkileyen bir faktör olarak kültür kavramını tanıtmaya yönelik krediyi hak ediyor.
Genç Tarih Okulu
Ana temsilci:
- Gustav von Schmoller (1838-1917)
- Karl Bücher (1847-1930)
- Lujo Brentano (1844-1931)
- Adolph Wagner (1835-1917)
Genç tarih okulu her şeyden önce teori isteğini eleştirir. Şimdi kalkınma yasaları çıkarmaya çalışmak yerine, önce ampirik temel genişletilmelidir. Araştırma çalışmaları bu nedenle ekonomik kalkınma ile ilgili daha ayrıntılı çalışmalara da uzanmaktadır.
Tarih okulu temsilcileri, İngiliz klasiğinden farklı bir metodolojik yaklaşım izlemektedir ve kendisini buna göre tam tersi olarak görmektedir. İngiliz politik ekonomisinin ana eleştirileri şu şekilde tanımlanabilir. İlk eleştiri, klasik iktisatçıların teorik başlangıç noktası ve yol gösterici ilkesi olan bireyci yaklaşıma yöneliktir. (Smith-Ricardo-Değirmen). Bu düşünce şekillerinde birey daha çok bilimsel çalışmaların ön planında olduğunda; bireysel ihtiyaçları ve özerk iradesiyle Schmoller organik yaklaşımı benimser: odak noktası bireye değil, tarihsel deneyimleri sosyal kurumlara ve organlara yansıyan topluma, bu da bireyin eylem kapsamını belirler. Toplumun etiği, bireyin yararıyla olan ilişkiden değil, toplumsal yaşamın tarihsel deneyimlerinden kaynaklanır.
Bu eleştiriyle yakından bağlantılı olarak ekonomik terimlerin bir aracı olarak soyut terimlerin kullanılmasının reddedilmesi de söz konusudur. Buna göre Schmoller tümdengelim yöntemini eleştirmektedir.
Tarih okulu da devletin rolünü klasikten farklı görür. Ekonomik liberalizm ilkesinin yayıldığı her yerde, tarihi okul devletten çok daha büyük bir sorumluluk görür.
Özellikle Gustav von Schmoller sosyal kurumlarla yoğun şekilde çalıştı. Kişisel çıkarlara - insan davranışı için klasik bir itici güç olarak - bu kurumlarda tezahür eden etik eylem, tanıma , cezalandırma korkusu ve yaşadığı hukuk ve ahlak alışkanlığı arzusunu ekledi .
Buna ek olarak, genç tarihi okulun temsilcileri normatifti veya çoğunlukla normatifti. Siyasi ve her şeyden önce sosyal sorunları çözmek için etik tavsiyelerde bulunmak görevlerini görürler. Bu sorunların birçoğunu piyasa ekonomisinin yan etkilerine bağlıyorlar ve piyasaya müdahale çağrısında bulunuyorlar. Özgürlük, bu yüzden gereklidir, ancak servet yaratmak için yeterli değildir. Ayrıca, endüstriyel konsantrasyon süreçleri veya artan servet eşitsizliği gibi istenmeyen sonuçları düzeltebilecek bir durum olmalıdır. 1945'ten sonra Almanya'daki sosyal pazar ekonomisinin yapısını da şekillendiren bu görüş temsilcilerine Kateter Sosyalistleri adını getirdi a.
Sosyal konuları daha iyi aydınlatmak için, tarihi okul temsilcileri ve sosyo-politik olarak diğer bilim adamlarının bilim teorisindeki önemli tartışmalar aşaması olan 1872'de Sosyal Politikalar Birliği'ni kurdu . B. Metodolojik tartışma ve değer tartışması oldu.
Genç tarihi okul temsilcilerinin bağlantı unsuru her şeyden önce yöntem, toplum ve ekonomi hakkındaki görüşlerde bulunabilir. Genel ekonomik hedefleri, özellikle de kamu yararını gözetmek ve özel sektörü ahlaki olarak hareket etmeye teşvik etmek devlet ve devlet ekonomisine bağlıdır. Ekonomik süreç ebedi bir döngü olarak değil, sosyal-organik, evrimsel olarak görülür. Ve son olarak, grup çıkarlarının dahil edilmesi ve hukuk ve ekonomi arasındaki ilişkinin incelenmesi bu okulun ortak bir görüşünü oluşturmaktadır.